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आम फल के फायदे, (Mango) Benefits of Mango Fruit, Mango

आम 
Mango


आम के फल को शास्त्रों में अमृत फल माना गया है इसे दो प्रकार से बोया (उगाया) जाता है पहला गुठली बोकर उगाया जाता है जिसे बीजू या देशी आम कहते हैं। दूसरा आम का पेड़ जो कलम द्वारा उगाया जाता है। इसका पेड़ 30 से 120 फुट तक ऊंचा होता है।
इसके पत्ते 10 से 30 सेमी लम्बे तथा 2.5 से 7 सेमी चौडे़ होते हैं। आम के फूल देखने में छोटे-छोटे और हरे-पीले होते हैं। वसंत ऋतु में फूल (मौर) और ग्रीष्म ऋतु में फल उगते हैं। इस पेड़ के सभी भाग दवाइयों के रूप में प्रयोग किया जाते है। कच्चे आम का रंग हरा व पक्के आम का रंग पीला होता है। आम खट्टे और मीठे व स्वादिष्ट होते हैं
यूनानियों के अनुसार कच्चे आम का स्वाद खट्टा, पित्तनाशक, भूख बढ़ाने वाला, पाचन शक्ति बढ़ाने वाला और कब्ज दूर करने वाला होता है।



 

                                          


Enghlish translate

Benefits of Mango Fruit, Mango




 Mango fruit has been considered as nectar fruit in the scriptures. It is sown (grown) in two ways. First kernel is grown by sowing it called Biju or native mango.  The second mango tree which is grown by pen.  Its tree is 30 to 120 feet tall.
 Its leaves are 10 to 30 cm long and 2.5 to 7 cm wide.  Mango flowers are small and greenish-yellow in appearance.  Flowers (maur) in spring and fruits grow in summer.  All parts of this tree are used as medicines.  The color of raw mango is green and the color of ripe mango is yellow.  Mangoes are sour and sweet and tasty.
 According to the Greeks, the taste of raw mangoes is sour, gallbladder, appetite enhancer, digestive power and constipation reliever.


 


 



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